Tényleg ezt a pályát szeretném csinálni életem végéig? Munkahelyet váltsak, vagy elégedjek meg a mostanival? Karriert építsek, vagy családot alapítsak? Ha pályakezdő fiatal vagy, valószínűleg ilyen és ehhez hasonló kérdéseket teszel fel magadnak.  Hisz alighogy megküzdöttél egy szakmát jelentő képesítés megszerzéséért, máris új kihívás előtt állsz: Találnod kell egy munkahelyet, és megállni helyedet a nagybetűs életben.   

Kapunyitási pánik

Így nevezték el azt a lelkesedésvesztett, kiábrándult állapotot, amit a fiatalok munkába állásuk után élnek át. Össze sem hasonlítható a tanulóévek alatti jó jegyekért folytatott küzdelem azzal a nehézséggel, ami a munkakereséssel, majd az ottani kötelezettségekkel jár. Valószínűleg Te is szembesültél már azzal, milyen nehéz az iskolás évek alatt megszokott laza időbeosztás után, immáron egy napból 8 vagy akár 9-10 órát is a munkahelyen tölteni. Ám ott már nem írásban vagy szóban kell számot adni tudásodról, hanem éles helyzetben jelentkező problémákat kell megoldanod nap, mint nap. Készülj fel erre az új élethelyzetre. Tudj meg az új munkahelyedről minden elérhető információt már a munkába állás napja előtt. Így a kezdetektől képben lehetsz a cég tevékenységét illetően. Ne ess pánikba, ha valamit nem tudsz, ez ilyenkor még természetes. Ismerkedj új munkatársaiddal, és ne szégyellj kérdezni tőlük, ha valami nem világos. Jegyzetelj, és otthon olvasd át a nap folyamán leírtakat. Ne feledd, a próbaidő nem csak arra szolgál, hogy a cég eldöntse elégedett-e veled. Az idő neked is dolgozik. Gondold át tényleg megfelel-e elképzeléseidnek friss munkahelyed. Nem muszáj az első adandó lehetőségnél letáborozni. Ha nem érzed biztosan, hogy ez számodra a megfelelő hely, akkor ne habozz váltani. A próbaidő alatt ezt még minden kötelezettség nélkül megteheted.

Homályos álmok

A legtöbb fiatal már a pályaválasztáskor bizonytalan, nem tudja, mi érdekelné igazán, így csupán a sötétben tapogatózva választ ki magának egy szakmát. Ha sikerült elhelyezkedned a végzettségednek megfelelően, hamar eldől, hogy a gyakorlatban is tetszik-e választott hivatásod. Diákként egy állás izgalmasnak tűnhet, teli kihívásokkal, ám a valóság sokszor másként fest. A pályakezdők munkaköre általában egyhangú és monoton, előrelépési lehetőség pedig nem mindig mutatkozik, vagy túlságosan távoli. Sokan megrettennek a pályamódosítástól is, félnek bevallani még maguknak is, hogy mégsem az az álmuk, amit éveken át tanultak. Egy második diploma megszerzése pedig jelentős anyagi többletterhet jelent az amúgy is alacsony jövedelmű pályakezdők számára.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistelepülésen élő Zita, így idézte fel a pályaválasztás időszakát:

- Mivel közgazdasági szakközépbe jártam, így valahogy evidensnek tűnt, hogy ezen a vonalon menjek tovább. Főiskolára jelentkeztem, bár utólag azt gondolom, sikeresen elvégeztem volna az egyetemet is.

Mindenképpen próbáld ki gyakorlatban is a megszerzett tudásod, mert csak így lehet megállapítani, hogy mennyire tetszik az adott szakma. Ha úgy érzed mégsem illik hozzád első választásod, akkor keresd a lehetőséget arra, hogy más dolgokba is belekóstolj. Ne ugorj meggondolatlanul fejest egy frissen jött elképzelésbe. A már meglévő munkahelyed mellett is vállalhatsz alkalmi jellegű vagy részidős munkát más területeken. Ez kevésbé kockázatos, viszont jobban megalapozza a jövőre vonatkozó döntésed. Netán valamelyik hobbid irányába mozdulnál, mint Zita?

-         Ha drasztikus módosításra kényszerülnék, vagy újra kezdhetném a pályaválasztást, akkor valószínűleg a sport területén tevékenykednék.

Lehet, hogy elcsépelten hangzik, de lehetőségeid korlátlanok ameddig fiatal vagy. Merj próbálkozni!

Növekvő felelősségvállalás

A szülőktől való önállósodás további problémákat vet fel. Nehéz beosztani a havi fizetést, a háztartás önálló vezetése sem kis feladat egy tapasztalatlan kezdő számára. Te is saját lakásra vágysz? Esetleg már fel is vetted a lakáshitelt? Bizony nagy felelősséget jelent a hónapról hónapra jelentkező részletek fizetése. Mindezek visszatartó erővel hathatnak a vágyaidnak jobban megfelelő pozíció felkutatására. – Örülj, hogy van munkahelyed a mai világban! – hallod szüleidtől, és magad is elbizonytalanodsz arra vonatkozóan, hogy megengedheted-e magadnak a rizikóval járó munkahelyváltást. Sokan járnak ebben a cipőben, de ne hagyd, hogy kedved szegje az efféle kényszerpálya. Ha úgy érzed, helyzeted nem engedi a kockázatvállalást, alakítsd úgy az életed, hogy a munkahelyeden kívüli élményekkel gazdagodj. Ha új elfoglaltságot, szórakozást, hobbit keresel, akkor a megszokottól eltérő élethelyzetekbe kerülsz. Ezáltal nem csak új tapasztalatokat szerzel, hanem akár olyan emberek ismeretségére is szert tehetsz, akik a későbbiekben segíthetnek a pályamódosításban.

Család kontra karrier

- 27 éves vagyok. A diplomámmal nem találtam magamnak állást. Úgyhogy most itthon ülök, a férjemmel babát vállaltunk. Ha úgyis itthonlétre vagyok ítélve, akkor ne teljenek hiába az évek. Most járok a hetedik hónap elején, de hogy mi lesz később? Rejtély! – olvasható egy, a témában létrehozott internetes fórumon. Vajon mire számíthatnak azok a kismamák, akiknek a gyermekvállalás előtt nem sikerült elérni céljaikat? A kisgyermekes anyák általában bármilyen munkahellyel beérik, a lényeg, hogy minél hamarabb munkába tudjanak állni, amint a kicsi eléri az óvodás kort. Azután, hogy már nem csak önmagukért tartoznak felelősséggel, hanem egy kisemberről is gondoskodniuk kell, a szülők érthetően nem kockáztatnak annak érdekében, hogy megtalálják a minden szempontból tökéletes állást. Inkább beérik azzal, ami van, még akkor is, ha az nem álmaik munkahelye. Ez hosszú távon elégedetlenséghez, majd boldogtalansághoz vezethet.

Tanácsos még a családalapítás előtt megtalálni számításainkat, hiszen a kicsinek is jobb olyan szülőkhöz érkezni, akik adtak maguknak elég időt, hogy kiteljesítsék hivatásukat. A gyerekek különösen érzékeny radarral vannak megáldva. Megérzik, ha a szülők valamelyike elégedetlen a munkahelyével és bizonytalan a jövőjével kapcsolatban. Egyszer letelik a családi körben otthon töltött idő, és vissza kell menni dolgozni. Ekkor pedig nem mindegy, esténként milyen lelkiállapotban érkezünk haza a kiegyensúlyozott szülőkre vágyó csemeténkhez.

Külföld, mint megoldás

Egyre többen keresik külföldön a boldogulást. Vannak, akik a diplomaosztó után meg sem próbálnak elhelyezkedni Magyarországon, hanem egyből kiutaznak, és minden kínálkozó lehetőséget megragadnak. Nem bánják, ha végzettségükhöz képest alacsony színvonalú munkával kell beérniük, mert a magyar fizetésekhez viszonyítva így is keresnek annyit, hogy megalapozhassák hazatérésük utáni életüket.

Persze nem minden esetben a kilátástalan anyagi helyzet miatt vezetnek a szálak külföldre. Gyakran csak egy más kultúra megismerése, vagy a nyelvtanulás a fő motiváció. A külföldi szárnypróbálgatások hasznosak lehetnek önismereti szempontból is. A 29 éves Kata két éve él férjével Hollandiában.

- Nem éreztem jól a magam a munkahelyemen, másikat sem találtam. Igazából nem konkrét céllal költöztünk külföldre, de világot látni jó ötletnek tűnt. Nem az anyagiak mozgattak bennünket, inkább a kalandvágy és más előnyök, amit egy külföldi tartózkodás adhat: nyelvtudás, egy új ország megismerése, látókörünk bővítése.

Férjének sikerült a diplomájának megfelelő állást találni, de sajnos nem mindenki ilyen szerencsés.

- Sokan úgy jönnek ki, hogy azt hiszik itt kánaán van, és majd egyből meggazdagodnak. Ez téves hozzáállás, a pénzért mindenhol meg kell dolgozni. Ezen kívül természetes, hogy egy külföldit nem ugyanúgy kezelnek, mint egy holland állampolgárt, pláne ha az a külföldi nem beszéli az ország nyelvét, vagy még az angolt sem.

Magasra tesszük a lécet

Az idősebbek gyakran mondják, hogy nem irigylik a mostani fiatalokat. Egyre több a felsőfokú végzettségű ember, nagy a harc a munkaerőpiacon. Nehéz elhelyezkedni és még nehezebb megtartani egy állást. Napjainkban kevés a pótolhatatlan ember, magasak az elvárások. Nemcsak a munkáltatóé, a munkavállalóé is. Fájdalmas szembesülni azzal, ha a korábban kitűzött célt nem érte el az ember. – Hogyan látod magad öt év múlva? – hangzik az állásinterjúk kihagyhatatlan kérdése, ám az öt év hamar elillan, és a fiatal rádöbben, hogy nem sikerült megfelelni a vágyott ideának. Evelyn 24 éves egyetemista, jogot tanul levelező tagozaton. Megkértem, hogy ossza meg velem a pályaválasztásával kapcsolatos gondolatait:

- A jogi egyetem számomra kihívás. Nem csak a környezetemnek, de magamnak is bizonyítani szeretném, hogy megállom a helyem ezen a pályán. Néha kétségek gyötörnek, hogy nem vágtam-e túl nagy fába a fejszém. Már három éve, hogy elkezdtem tanulmányaimat, de még mindig nem vagyok képes felismerni egy jogi helyzetet.

Véleményem szerint Evelynnek nem a képességeivel van a probléma, csupán önbizalma hagyta cserben. Ha túl nagy elvárásokat támasztasz magaddal szemben, akkor kevés sikerélmény ér. Márpedig a siker az, ami motiválhat a folytatásra. Tűzz ki magad elé olyan célokat, amelyek közel vannak, és nem járnak különösebb erőfeszítéssel. Így könnyen tudsz pozitív élményeket szerezni. Ha ezután mindig csak egy kicsivel nagyobb célokat határozol meg, akkor idővel nagy magasságokat érhetsz el. Nem jó, ha kapásból lehetetlennek tűnő eredményeket vársz el magadtól rövid idő alatt.

Rossz példa

Ha szert teszel első munkahelyedre, valószínűleg lelkesen viharzol be reggelente, és valósággal iszod az új információkat, úszol az újdonság okozta örömben. Gyakran szembesülhetsz azonban elrettentő példával is. Ha körbenézel, szinte biztos, hogy találsz magad körül olyan kollégákat, akik egyedülállóak, akár már túl vannak egy váláson is. Magánélet híján előfordul, hogy estig bent gürcölnek a cégnél. Néhányan karrieristává válnak, és másokon átgázolva törnek a magasabb pozíciók felé. Mások megalkusznak egy rossz munkahelyválasztással és életuntak lesznek. Nem csoda, ha ilyen környezetben hamar lecsüggedsz, és megijedsz annak lehetőségétől, hogy évek múlva talán Te is hasonlóképp végezheted. Ne hagyd, hogy a többiek látványa rányomja bélyegét hangulatodra. Minden élet egyedi, és mindenki a saját életéért felelős. A többiek gondját nem veheted a nyakadba. Próbáld meg úgy hasznosítani a munkatársaiddal kapcsolatos tapasztalataidat, hogy amennyire lehetséges, feltárod viselkedésük miértjét. Mások hibáiból ugyan nem mindenki képes tanulni, de mindenképpen elgondolkodtató, hogy vajon milyen körülmények vezethettek a környezetedben dolgozó emberek fásultságához.

Bátraké a szerencse

Munkatapasztalat híján még nem tudhatod, mit várhatsz majd aktív keresőként. Egy-két éves munkaviszony után azonban már könnyebben átláthatóak az egyes pozíciókkal járó feladatok. Ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy valóban elégedett vagy-e a választással. Ha a válasz nem, tovább kell keresgélni. A kilátástalanságból a sokrétű tapasztalatszerzés lehet a kiút. Fontos, hogy még a pályád elején megízleld a szóba jöhető munkaköröket. Ha ugyanis már az elején beéred kevesebbel, könnyen megrekedsz az úton, és később már nem biztos, hogy lesz bátorságod változtatni. Ha ezt el szeretnéd kerülni, először engedd leülepedni azt a rengeteg új élményt, ami az önálló élet felé vezető úton ért. Ez hosszabb időt, akár éveket is igénybe vehet, de mindenképpen szükséges egy életre szóló döntés meghozatala előtt. Érthető, ha ijesztőnek találod a sok változást, hiszen az életed ebben a szakaszban fenekestől felfordul, és új irányt vesz. Ne félj, hisz még ha szokatlannak is tűnik a helyzet, mindenki átesik rajta egyszer. Nem a világ változott meg, csak te nőttél fel. 

Szerző: modoc  2009.03.28. 19:12 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://modoc.blog.hu/api/trackback/id/tr121031793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kékvilág 2009.06.10. 17:55:19

Kedves Modoc!
Ez a rész azt hiszem tökéletes olvasmány lesz a 17 éves gyerekeimnek, mivel nyári munka előtt állnak, és nem baj, ha mástól is hallják, illetve olvassák, milyen is az élet. Ezt TE tökéletesen feltártad, így csak ide kell ülniük és elolvasni.
Köszönöm!
Puszi: Verus

modoc 2009.06.10. 22:29:59

Örülök, hogy hasznos olvasmánynak találtad, remélem a gyerekeid sem fogják túl pesszimistának találni a jövőképüket a cikk elolvasása után.

kékvilág 2009.06.12. 07:02:01

Kedves Modoc!
Pesszimista, nem pesszimista ez a VALÓ VILÁG. Nekik is fel kell nőniük és szembesülni azzal, hogy nem minden leányálom, kemény az élet harca.
Puszi: Verus
süti beállítások módosítása