Nem hiszem, hogy 2009-ben szorulna még bővebb magyarázatra az ezotéria szó jelentése. Ez a fogalom ugyanis az elmúlt években lassan de biztosan bekígyózott az emberek tudatába. Ha körbenézünk ismerőseink körében, akkor biztos, hogy akad közöttük olyan, aki „megbolondult” mostanában. Kártyajóshoz vagy asztrológushoz jár, sokat sejttető című könyveket olvas, és elkezdett nagyon empatikus lenni a környezetével. Lehet, hogy éppen Önt írtam körül?

Mára a kézzel fogható dolgokat javarészt megfejtettük. Legalábbis így gondoljuk. Az emberi test felépítését már az általános iskolások is kívülről fújják. De mi a helyzet a lélekkel? Gondolatokat szövögetünk, érzéseink vannak. Habár megpróbáltuk már a tudományt is ráhúzni ezekre, miszerint a hormonok irányítanak, azért belül mégis érezzük, hogy nem csupán erről van szó. Az emberrel egyidős az élet értelmének keresése. Tudni szeretnénk honnan jöttünk, mi dolgunk a világban. Szeretnénk kideríteni, hogyan alakul az életünk, hogyan befolyásolhatjuk érzéseinket. Az 1960-as évektől beszélhetünk az úgynevezett New Age (Új korszak) mozgalom megjelenéséről, amikor is teljes erőbedobással elkezdtük kutatni a válaszokat ilyen irányú kérdéseinkre.

Ha beírjuk az ’ezotéria’ szót az internetes keresőbe, 3 000 000 találatod ad ki. Hihetetlenül nagy az érdeklődés minden olyasmi iránt, amit csak ez a szó magába foglalhat. De minek is nevezzük ezeket? Tudománynak semmiképp, hiszen racionális magyarázat nem adható e jelenségekre. Az ezotéria egyik ága például az okkultizmus, amely az emberi szem elől rejtett, természetfölötti erőkbe vetett hitet jelenti. A titokzatos dolgok pedig mindig is vonzották az emberek érdeklődését. Kíváncsiságunk határtalan, ha arról van szó, hogy bekukucskálhatunk jövendőnkbe. A reinkarnáció hívei az előző életbeli eseményeket is kutatják. Gombamód szaporodnak az olyan hivatások, amelyek az efféle igényekre keresik a választ. Nem új keletűek ezek az okkult tudományok, eredetük évezredekre nyúlik vissza. Ide tartoznak a jövendölés összes formái, legyen az kártya-, tenyér- vagy csillagjóslás, a különböző gyógyítók, és mágusok. De, hogy minden velünk történő esemény csupán a csillagok állásának köszönhető, vagy a kristálygömbből olvasható ki? Ezt mindenki döntse el maga! Tény, hogy nagy felelősség sorsfordító jóslatokat mondani, és még nagyobb kizárólag ezekre alapozni jövőnket. 

Nem csoda az sem, ha az ezotéria áradat sokakban ellenérzést vált ki, mint minden, amit erővel akarnak legyömöszölni a torkunkon. A tévécsatornákon egyre másra sugározzák az olyan sorozatokat, amelyekben a főhős valamilyen természetfeletti képességgel van megáldva. Délutánonként sorselemző szórakoztatja a nézőket. Sőt, már olyan adó is létezik, ahol természetgyógyászok, jósok állnak a betelefonálók szolgálatára a nap 24 órájában. Természetesen emelt díjas telefonszámokon, hisz az emberek leleményesek, ha könnyű pénzkereseti lehetőségről van szó. A rádióban is naponta hallhatjuk milyen jövő olvasható ki számunkra a csillagokból. Széles a skála, egyéne válogatja, kinek mit bír el a hitrendszere és a pénztárcája.

Az ezotéria virágzásának szerencsére vannak örömteli következményei is. Az ezoterikus beállítottságú emberek többet foglalkoznak a bensőjükben zajló folyamatokkal. Csiszolgatják jellemüket, próbálnak tudatosan élni. Elnézőbbek lesznek másokkal. Talán azt is észreveszik, hogy a látszólag rossz szándékú emberek is csak a saját magukban zajló csatáikat vívják. Az ezotéria egyik fő üzenete, hogy minden fejben dől el. Az is rajtunk múlik, mennyire vagyunk nyitottak a megmagyarázhatatlan jelenségekre. A titokzatos tanok átsegíthetnek minket életünk egy-egy nehéz szakaszán, és optimistává tehetnek. Nem árt azonban józanságunkat megőrizve a dolgok mögé nézni. Az ezotériából ugyanis a 21. század divatot kreált, és, mint ilyen sok helyen sajnos elvesztette eredeti jelentőségét. 

Szerző: modoc  2009.04.15. 19:58 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://modoc.blog.hu/api/trackback/id/tr611067307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása